Als je tegenwoordig fotografie wil studeren om er later professioneel mee aan de slag te gaan, dan is een groot deel van je opleiding digitaal. Dat is ook logisch: heel de creatieve sector is (voor 99%) digitaal. Het zijn enkelingen die nog zweren bij analoge fotografie.

Maar dat wil niet zeggen dat we bij Narafi foto geen oog hebben voor het analoge. Een van de dingen die we daarom doen is het organiseren van een workshop rond het fotograferen met de natte plaat techniek, ook nat collodion, wet plate collodion, etc genoemd. De workshop wordt gegeven door Michel Vaerewijck, die er inmiddels al meer dan 15 jaar mee bezig is. Hij heeft niet alleen een grote expertise terzake, Michel is een geboren verteller. Als je met Michel in de donkere kamer gewerkt hebt, vergeet je nooit meer zijn innemende persoonlijkheid en diepe, warme stem.

Waarom zou je uberhaupt nog analoge fotografie geven, zeker in een professionele opleiding zoals Narafi? Wel, het antwoord is eenvoudig: niet alleen leer je er een speciale techniek mee (je kan nooit teveel weten, nietwaar), maar je leert er de technische camera mee ontdekken, je leert dat je maar 1 beeld kan maken en dat het er ‘boenk op’ moet zitten, zowel qua techniek als qua inhoud. Met andere woorden, je leert veel trager, maar nauwgezetter werken. Je leert op voorhand je beeld helemaal uit te denken, waardoor het fotograferen slechts het sluitstuk is van een lang denkproces.

Met andere woorden, door ook oog te hebben voor de analoge fotografie leer je technieken en zienswijzen die je bij de digitale fotografie niet of veel minder snel zal leren. Het doet je ook inzichten krijgen in hoe fotografie juist werkt.

De workshop nat collodion is altijd een groot succes. Studenten zijn over het algemeen laaiend enthousiast. Een enkeling komt ons zelfs bedanken of meldt dat er nu veel losse eindjes plots toch aan elkaar geknoopt kunnen worden, dankzij de nieuw verworven inzichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.