Welke studie biedt de meeste kansen op een goede baan? Dat is de vraag die Arbeidseconoom Stijn Baert onder de loupe neemt.

En wat blijkt (spoiler alert): volgens een Britse studie doen Humane wetenschappers het tegenwoordig minstens even goed als exacte wetenschappers op de arbeidsmarkt.

Interview op Radio1

Je kan het hele interview uit Nieuwe feiten op Radio 1 hier beluisteren. Het hele interview duurt zo’n 7 minuten en daarin legt Stijn Baert uit dat je kansen op de arbeidsmarkt zeker niet geringer zijn met een studie die geen exacte wetenschappen betreft.

Van de 10 snelst groeiende sectoren in de (Britse) economie zijn er 8 die meer mensen met een diploma tewerk stellen uit de Kunsten, de Humane wetenschappen of Sociale wetenschappen dan mensen met een ‘concreet’ diploma zoals Burgerlijk ingenieur of Informatica (de STEM richtingen).

Softere richtingen hebben dezelfde kansen.

De meer ‘softere’ richtingen doen het dus wel heel goed. Die hebben dezelfde tewerkstellingskansen als de concrete richtingen.

De reden moet gevonden worden in het feit dat mensen met een opleiding in de ‘softere’ richtingen heel breed inzetbaar zijn. Ze hebben een sterke algemene vorming. Daardoor komen ze minder in richtingen terecht waar ze specifiek voor gestudeerd hebben en moeten daardoor iets flexibeler zijn in de keuze voor een baan dan afgestudeerden in een specifieke richting. Maar ze kunnen dus wel in meerdere sectoren tewerkgesteld worden.

Dat is ook de reden waarom wij aan Narafi Foto inzetten op een brede algemene vorming, zoals we al uitgelegd hebben in deze blogpost over de zin en onzin van een diploma fotografie.

Die flexibiliteit en creativiteit (algemene vorming, kritisch denken) wordt wel gewaardeerd in het bedrijfsleven. Ze komen echter minder in topposities terecht en worden ook vaak onder hun niveau vergoed.

Omdat we in België ook een dienstengebaseerde economie hebben zoals in het Verenigd Koninkrijk is de Britse studie ook toepasbaar op België, legt Stijn Baert verder uit.

Wat ga je daarmee aanvangen?

Die vraag over je studiekeuze is volgens het Brits onderzoek niet meer relevant en moet niet gesteld worden als je het zuiver hebt over baankansen.

Stijn Baert besluit dan met de een relevante conclusie als het komt op studiekeuze:

Je kiest globaal beter voor een studiekeuze waar je je goed bij voelt en wat je graag doet. Je bent beter een goede politieke wetenschapper dan een slechte burgerlijk ingenieur.

Een gedachte over “Kunstopleiding of Burgerlijk Ingenieur: welk diploma biedt de meeste kansen op de arbeidsmarkt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.