Blog

Graduation expo – de video

De graduation expo is zowat het hoogtepunt van 3 jaar fotografie studeren en van een studentencarriere aan Narafi. De bachelorproef die daaraan vooraf gaat – inclusief het jureren van de werken – is dan nog een laatste heel intensief moment. Hoe dat er aan toe gaat, vind je in de video onderaan dit blogbericht. Maar eens dat voorbij is ben je voor altijd Narafiaan!

Proficiat aan onze 33 gloednieuwe Narafianen – lichting 2019:

Alex Verhalle, Amy Haghebaert, Axelle Boileau, Barbara Oorts, Clarisse Crolla, Elise Kint, Ellen Alderweireld, Fabiana Di Mauro, Glen Poedts, Hannah Moens, Hannah Van der Haeghen, Jolien De Buyser, Kaatje van de Velde, Karen Vandenberghe, Karoliina Redsven, Klara Vlerick, Lane Lize De Rijck, Louis Kerckhof, Luana Masala, Maikel van de Wiel, Marcel Top, Margaryta Konovalenko, Matias Leiva, Morgan Milan, Nele Michel, Nora Toumi, Simon van Rhee, Sven Cirock, Sylvia Konior, Tjorven Laurent, Willeke Wouters, Zoë Kennof, Zukaira Nadal.


Advertenties

Proclamatie en sponsorprijzen bachelorproef 2019

Geslaagd!

Tijdens de vernissage van de graduation expo – die afgelopen vrijdag vlak na de jurering van de bachelorproef begon – werd bekend gemaakt dat alle studenten die op de expo hun eindwerk tentoon stellen, geslaagd zijn. Waarvoor in naam van alle docenten van Narafi van harte proficiat. Het heeft 3 jaar (en bij sommigen iets langer) gekost van een constant groeien, van vallen en opstaan, van tranen (van stress, geluk en emotie), van frustraties en teleurstellingen, van euforie en overwinningen. Het is dan ook prachtig om te zien hoe studenten zichzelf uiteindelijk allemaal overtreffen om straf werk te maken en hun visitekaartje af te geven.

Sponsors

De bekendmaking van dit heugelijke nieuws werd gebracht door Tom, die de gelegenheid te baat nam om eerst al onze sponsors te bedanken. Zonder die sponsors zou het organiseren van de bachelorproef niet mogelijk zijn. Vandaar nogmaals onze hartelijke dank!

(lees verder onder de foto)

Enkele van de sponsors hadden nog mooie prijzen voor een aantal sterk presterende studenten:

Lab9

Lab9 had een geweldig mooie prijs in petto voor het eindwerk waar ze de grootste appreciatie voor hadden. Hun prijs ging dit jaar naar Ellen Alderweireld , die van Lab9 een professionele Epson P8000 printer cadeau krijgt. Proficiat Ellen!

SOFAM

Sofam is de auteursrechtenvereniging, die de belangen van visuele auteurs verdedigt. Ze beheert de auteursrechten (innen en verdelen), geeft juridisch advies aan auteurs en promoot en ondersteunt artistieke werking. Dat laatste zetten ze hier extra in de verf, door 3 van onze studenten een lifetime membership bij Sofam aan te bieden. Zo had Sofam een speciale appreciatie voor het werk van Luana Massala (die bovendien haar verjaardag vierde – wat een knaller!), Margo Konovalenko en Marcel Top, die allen deze prachtige prijs in de wacht slepen. Proficiat Luana, Margo en Marcel!

Beroepsvereniging

Tot slot had de Vereniging voor Beroepsfotografen, die de belangen van beroepsfotografen behartigt en bijscholingen, ervaringen en studiereizen organiseert voor hun leden, nog 2 prijzen. Ze hadden een lidmaatschap voor één jaar van de beroepsvereniging voor de 2 studenten die in hun ogen het beste portfolio hadden. Die eer vielen Louis Kerckhof en Zoë Kennof te beurt. Straf eigenlijk, als je bedenkt dat waar je tijdens de afgelopen 3 jaar Louis zag, je Zoë tegenkwam, en omgekeerd. Proficiat, Zoë en Louis!

Groepsfoto

Na de prijsuitreiking volgde dan de obligatoire groepsfoto. Met alle 33 afstuderende professionele bachelors in de AudioVisuele Technieken: Fotografie!

En wie goed kijkt kan op één foto Rachid herkennen, onze zeer geliefde concierge van het kasteel van Narafi. Rachid studeert op die manier misschen al voor de 22ste keer af. Het kan ook de 23ste keer zijn. Of de 21ste keer. Niemand die het precies weet. Feit is: wie aan Narafi een carrière begint, blijft voor altijd verknocht aan onze immer vriendelijke, behulpzame en geweldige concierge.

Bachelorproef 2019 Narafi Foto

In Tour & Taxis Brussel startte vrijdag 14 juni de tentoonstelling van de bachelorproef van de afstuderende studenten fotografie van Narafi.

Maar voor de expo open ging voor het grote publiek, vond de jurering van de werken plaats. Een externe jury van 6 professionals die werkzaam zijn in de creatieve sector (fotografen, art-director, gallerist, etc …) bekeken een hele dag lang alle werken van de studenten. Tegelijkertijd konden ze met de studenten praten over hun afstudeerwerk.

Het is altijd een heel intense dag, zowel voor de studenten – die voor het spreekwoordelijke vuurpeleton geworpen worden – en voor de juryleden – die een hoop spreekwoordelijke jonge wolven ontmoeten, klaar voor het echte werk.

Hieronder een korte sfeerimpresie – een blik achter de schermen van een dagje jury.

En voor we het vergeten: alle studenten zijn geslaagd! Proficiat!

Workshop nat collodion (wet plate collodion).

Als je tegenwoordig fotografie wil studeren om er later professioneel mee aan de slag te gaan, dan is een groot deel van je opleiding digitaal. Dat is ook logisch: heel de creatieve sector is (voor 99%) digitaal. Het zijn enkelingen die nog zweren bij analoge fotografie.

Maar dat wil niet zeggen dat we bij Narafi foto geen oog hebben voor het analoge. Een van de dingen die we daarom doen is het organiseren van een workshop rond het fotograferen met de natte plaat techniek, ook nat collodion, wet plate collodion, etc genoemd. De workshop wordt gegeven door Michel Vaerewijck, die er inmiddels al meer dan 15 jaar mee bezig is. Hij heeft niet alleen een grote expertise terzake, Michel is een geboren verteller. Als je met Michel in de donkere kamer gewerkt hebt, vergeet je nooit meer zijn innemende persoonlijkheid en diepe, warme stem.

Waarom zou je uberhaupt nog analoge fotografie geven, zeker in een professionele opleiding zoals Narafi? Wel, het antwoord is eenvoudig: niet alleen leer je er een speciale techniek mee (je kan nooit teveel weten, nietwaar), maar je leert er de technische camera mee ontdekken, je leert dat je maar 1 beeld kan maken en dat het er ‘boenk op’ moet zitten, zowel qua techniek als qua inhoud. Met andere woorden, je leert veel trager, maar nauwgezetter werken. Je leert op voorhand je beeld helemaal uit te denken, waardoor het fotograferen slechts het sluitstuk is van een lang denkproces.

Met andere woorden, door ook oog te hebben voor de analoge fotografie leer je technieken en zienswijzen die je bij de digitale fotografie niet of veel minder snel zal leren. Het doet je ook inzichten krijgen in hoe fotografie juist werkt.

De workshop nat collodion is altijd een groot succes. Studenten zijn over het algemeen laaiend enthousiast. Een enkeling komt ons zelfs bedanken of meldt dat er nu veel losse eindjes plots toch aan elkaar geknoopt kunnen worden, dankzij de nieuw verworven inzichten.

Crowdfunding bachelorproef

Is het altijd je droom geweest om een gesigneerde foto in je bezit te hebben van jong en opkomend talent? Of steun je graag initiatieven in de creatieve sector? Wel, dit is dan je kans.

Crowdfunding

Onze studenten 3 foto hebben een crowdfundpagina opgezet om de kosten van de tentoonstelling voor hun bachelorproef te kunnen dekken. Ze zijn op zoek naar zo’n 3500€. En alle beetjes helpen.

Steun

Je kan hun op diverse manieren steunen. Voor een gift van 10€ krijg je een welgemeende ‘we love you’ terug. Echt. Gemeend. Van harte!

Zit er wat meer in de tank, dan kan je voor 25€ de Lite-on aankopen. Het is een paperback van een kleine 100 pagina’s met geselecteerd werk van studenten 1, 2 en 3foto, prachtig gelayout en mooi afgewerkt. Het is de trots en het uithangsbord van onze opleiding. Andere scholen en campussen benijden ons daarvoor.

Gesigneerde print

Vanaf 50€ kan je een gesigneerde print aankopen van één van onze afstuderende studenten. Formaten gaan van A4 (50€) over A3 (100€) naar A2 (250€). Je kan de print afhalen tijdens de bachelorproef op vrijdag 14 juni in Tours en Taxis (Brussel). Nadien kan je er jaren lang stoefen over hoe je het jonge talent al vroeg opgemerkt hebt en er een werk van kocht.

Fotoshoot

Voor de echt gulle gevers onder ons kan je vanaf 500€, naast een gesigneerde print, ook een fotoshoot boeken bij één van de studenten die tentoon stelt. Twee vliegen in één klap!

Hoe doneren?

Surf naar de crowdfundingpagina van onze studenten (of via deze link: https://www.luca-artoffice.be/project/21026). De rest wijst zichzelf uit.

Komaan! Doe het vandaag nog! We danken jullie van harte!

Tentoonstellen op Paris Photo voor fotografiestudenten

Paris Photo

Paris Photo is zowat de grootste fotografiebeurs ter wereld. Jaarlijks komen er enkele honderden gallerijen hun beste werken en artiesten voorstellen op een geweldige locatie: Le Grand Palais in hartje Parijs. Je vindt daar zowel heel oud als recent werk op een kleine oppervlakte bij elkaar. Iedereen die met fotografie bezig is – of het nu artistiek of professioneel is – geeft graag present tijdens Paris Photo – als bezoeker of als galerij. Het is ‘the place to be’ voor fotografen – en voor studenten fotografie.

Wedstrijd voor studenten fotografie

In het kader van Paris Photo 2019 is er een wedstrijd – Carte blanche étudiants 2019 – waaraan elke student fotografie met een portfolio kan deelnemen, met als hoofdprijs een tentoonstelling op en tijdens Paris Photo. De 4 laureaten krijgen dan expositieruimte – en uiteraard veel belangstelling. Zo gaan ze in contact gebracht worden met galeriehouders, experten, verzamelaars, journalisten, etc …. Ook de meer dan 60.000 bezoekers komen in contact met het werk.

Hoe deelnemen?

Surf naar de site van Paris photo om er alles over te lezen. Maar eigenlijk is het eenvoudig: ben je 18 jaar en studeer je fotografie in het hoger onderwijs, dan kan je meedingen naar één van de 4 plaatsen plaatsjes op Paris Photo. Om je in te schrijven surf je best naar het (engelstalig!) inschrijvingsformulier. Inschrijven kan tot 2 juni 2019. Gewoon doen!

Modeweek 2019 dag 1: speeddate

Vandaag is de jaarlijkse modeweek voor het tweede jaar van start gegaan. Gedurende 5 dagen wordt er rond mode en portret gefotografeerd. Daarbij worden onze studenten begeleid door docenten, gastdocenten gespecialiseerd in mode- en portretfotografie en studenten make-up artists van Make Up For Ever (Brussel).

Het is een intensieve week waarin studenten van het tweede jaar aan Narafi al hun technische en creatieve kennis gebruiken om schitterend werk te maken.

Naast het installeren van de studio’s stond er voor de eerste keer in het bestaan van de modeweek een speed-date op het programma. Niet om studenten aan elkaar te koppelen (dat gebeurt meestal vanzelf wel, daar hoeven we als school niet in tussen te komen), maar wel om het ijs te breken tussen de studenten van Make Up For Ever en onze studenten. Tegelijk kon er gesproken worden over moodboards, shoots, stijlen en gewenste effecten, en dit van beide kanten.

Een geslaagd initiatief en een goede start van deze intensieve week.