Q: Wanneer moet ik op school zijn?

A: Je moet enkel op de campus zijn tijdens de ateliers. Dat is een volledige dag per week. In het academiejaar 2020 – 2021 zal je kunnen kiezen voor een maandag of een dinsdag.

Over je traject – waarvan je zelf de duurtijd kan bepalen – vind je alle info terug op de infopagina van het werktraject.

Q: Wisselen die atelierdagen vaak?

A: We proberen dat te vermijden. We gaan je bij je inschrijving vragen een keuze te maken voor de dag waarop je wil/kan komen. We doen er dan alles aan om je dan steeds op die dag in te plannen.

Bijvoorbeeld: geef je aan dat je enkel op maandag kan komen, dan plannen we je ateliers enkel in op maandag. Kan je enkel op dinsdag komen, dan plannen we je ateliers enkel op dinsdag.

Studenten in het avondtraject komen elke maandag- en dinsdagavond.

Q: Wanneer vallen de ateliers voor het avondonderwijs?

A: Voor het academiejaar 2020-2021 vallen de ateliers voor het avondonderwijs op maandag- en dinsdagavond. Het atelier gaat door tussen 18h00 en 21h30 op de campus in Vorst (Dudenpark). Om 21h30 kan je nog gemakkelijk met het openbaar vervoer (bus, tram, trein) thuis geraken (Gent, Antwerpen, Leuven, ….).

Q: Wanneer gaan de ateliers door?

A: Ateliers gaan altijd door volgens onderstaand schema:

  1. Voormiddag: tussen 9h00 en 12h30
  2. Namiddag: tussen 13h30 en 17h00
  3. ’s Avonds: tussen 18h00 en 21h30

Q: Hoe lang duurt het werktraject?

A:  Ons afstandsonderwijs laat toe aan een student in het werktraject om zelf het studietraject en de bijhorende tijdsduur te bepalen, en dit in functie van de beschikbare tijd van de student.

We hebben enkele modeltrajecten uitgewerkt van 3, 4 of 5 jaar.  Zo kan zelf de tijdsduur kiezen, afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt voor je studie.  Kies je voor een 3-jarig traject, dan heb je een “werklast” van 60 studiepunten. Dat komt neer op voltijds onderwijs.  

Dit is te combineren met een halftijdse baan.  Werk je daarentegen 4/5de, dan lijkt het spreiden van de opleiding over 4 studiejaren of 5 studiejaren waarschijnlijk realistischer. 

We hebben een modeltraject van 4 jaar uitgewerkt. Je kan dat hier vinden.  Zoals reeds gezegd kan je er zelf voor kiezen om het traject sneller of trager af te werken.

We bepalen aan de start van het schooljaar samen met je jouw studietraject en welke vakken (theorie + ateliers) je welk schooljaar opneemt.  Daardoor zou de studie combineerbaar moeten zijn met andere opleidingen of professionele activiteiten.

Ter vergelijking: Voor reguliere studenten duurt een studie Fotografie aan Narafi 3 jaar (3 jaar van 60 studiepunten per jaar = 180 studiepunten voor een bachelordiploma).

LET OP.  Onderschat het niet.    Zelfs studenten die 4/5de werken geven aan dat de werkdruk bij 60 studiepunten soms te zwaar is.  Daarom kan je kiezen voor het traject met jaarlijks 45 studiepunten (je doet dan 4 jaar over de opleiding in plaats van 3 jaar). 

Indien je 45 studiepunten opneemt is een 4/5de job haalbaar, maar niet evident.  De meeste studenten die het traject volhouden hebben een deeltijdse job (3/5, halftijds) wanneer ze 45 studiepunten opnemen.  Je kan ook nog minder studiepunten per jaar opnemen (bijvoorbeeld 30), wat neerkomt op halftijds studeren.

Q: Welke ateliers kan ik het eerste jaar opnemen?

A:  In je eerste jaar neem je alle ateliers op.  In het eerste semester zijn dat gemeenschappelijke ateliers, waarbij je de basistechnieken van de fotografie aangeleerd krijgt.  In het tweede semester krijg je dan Stilleven, Portret en Beeldende vorming.

Q: Ik wil graag de school – en de opleiding – bezoeken. Kan dat?

A: Uiteraard. We nodigen je graag uit om ons te bezoeken op de opendeurdagen. Je kan dan onze campus leren kennen, onze ateliers in werking zien, rechtstreeks met de docenten in gesprek gaan en onze studenten bevragen over de studie AVT:Fotografie aan de campus NARAFI van de LUCA School of Arts.

We stellen dan onze campus voor, lichten ons flexibel studieprogramma toe en kunnen je dan persoonlijk rondleiden en/of al je vragen beantwoorden.

Wil je nu al graag zien hoe het er tijdens een atelier er echt aan toegaat, kom dan zeker naar de opencampusdag (wo 18/03/2020)! Zo kan je proeven van de sfeer op de campus, praten met onze studenten, het materiaal leren kennen en misschien al wel enkele fotografische technieken leren!

Q: Wat kost een opleiding Fotografie aan Narafi?

A: Wij zijn gebonden aan de officiële studiegelden voor hoger onderwijs van de Vlaamse overheid.

Klik door voor meer info over studiegelden. Het inschrijvingsgeld wordt berekend per opgenomen studiepunt.  Je kan voor jouw situatie uitrekenen hoeveel dat juist zal zijn. Het gaat steeds om een vast gedeelte en een variabel gedeelte per opgenomen studiepunt. 

Voor het academiejaar 2020-2021 zou dat als volgt zijn:
https://www.luca-arts.be/sites/default/files/studiegelden_2020-2021_luca_-_bekrachtigd_rvb_11_12_2019.pdf

Voor 2020-2021 komt het neer op een vast bedrag van 245,20€ plus het variabel deel, wat neerkomt op het aantal studiepunten maal 11,70€.
Neem je bijvoorbeeld 10 studiepunten op, dan kost één jaar studeren 245,20 + 10*11,70€.  

Neem je 45 studiepunten op, dan wijzigt het variabel deel naar 45*11,70€.

Naast de studiegelden vragen we nog een extra bijdrage voor de ateliers: het ateliergeld.  Daarmee heb je ook toegang tot onze goed uitgebouwde uitleendienst met professioneel fotomateriaal. Het ateliergeld bedraagt ongeveer 250€/academiejaar, maar kan variëren in functie van je opgenomen studietraject.

Q: Jullie hebben een uitleendienst voor fotoapparatuur.  Kan ik dan een heel jaar lang fotoapparatuur ontlenen?

A:  We hebben inderdaad een goed uitgebouwde uitleendienst.  Daarin zit professioneel fotomateriaal (camera’s, objectieven, flitsen, etc ….).  Studenten kunnen gedurende het hele jaar – via een reserverings- en beurtsysteem – materiaal ontlenen.

Hoewel we heel wat materiaal in de uitleen hebben zitten, kunnen we niet iedereen in de opleiding fotografie een heel jaar van alle materiaal voorzien. Je zal op termijn zelf voor je eigen materiaal moeten zorgen.

De uitleendienst gaat voornamelijk om het ontlenen van materiaal om opdrachten buiten de lessen mee te kunnen doen en dit aan de hand van professioneel fotomateriaal.  Tijdens de ateliers zelf zal je ofwel met je eigen materiaal moeten werken (aangevuld met wat er in het atelier beschikbaar is, zoals de flitsen bij atelier portret) ofwel met alle materiaal in het atelier aanwezig (de camera’s in het atelier stilleven).

Q: Ik heb nog geen fototoestel, of ik heb enkel een eenvoudige camera.  Wat moet ik kopen voor ik kan starten?

A:  Ons advies is steevast: koop nog niets voor je aan onze opleiding begint.  Met een eenvoudige spiegelreflexcamera, voorzien van een standaard kitlens, kan je zeker starten.  Door gebruik te maken van onze uitleendienst kan je goed fotomateriaal testen, waardoor je snel een gefundeerde keuze zal kunnen maken over een eventueel nieuw aan te kopen fototoestel, objectief, flits, etc ….

Q: Welke andere vakken zijn er nog?

A:  Een overzicht van alle vakken (opleidingsonderdelen) en de inhoud van de cursussen vind je hier: http://onderwijsaanbod.luca-arts.be/opleidingen/n/SC_52579197.htm#fasen=1,2,3&bl=all

Q: Moet ik dan nooit op andere momenten op school zijn?

A: De meeste examens en jury’s vereisen dat je op school bent.  Dat zijn enkele momenten (halve dagen/dagen) per jaar.

Q: Wat met studiereizen, uitstappen, etc …?

A: Uitstappen, zoals tentoonstellingen, lezingen, studiereizen, etc … kan je met de reguliere studenten meedoen indien je dat wenst.  Er wordt op voorhand gecommuniceerd dat er een groepsuitstap is naar een tentoonstelling, een festival, een lezing, etc ….. Lukt dat niet voor jou om op die momenten mee te gaan, dan gaan we je zeker niet verplichten om dan een dag of halve dag vrij te maken. 

Je kan dan zelf, in je eigen vrije tijd, deze uitstap inplannen en uitvoeren. We verwachten wel dat je die dan ook effectief doet.  Maar daardoor moet je dus niet nog een extra dag vrij nemen (tenzij de uitstap tijdens een atelier zou vallen).

Q: Ik ben al een heel aantal jaren afgestudeerd of werkende.  Als ik aan de opleiding begin, dan ga ik met jonge studenten moeten samenwerken of ateliers volgen.  Is dat wel te doen?  Ga ik niet verloren lopen tussen al dat jong geweld?

A: We merken dat dit voor beide partijen positief werkt.  Het jeugdig enthousiasme van 18-jarigen werkt aanstekelijk voor de mensen van het werktraject.  Omgekeerd merken we dat de maturiteit van studenten die al ervaring hebben met het bedrijfsleven afstraalt op de jonge studenten.

Bovendien ga je waarschijnlijk in contact komen met studenten met een leeftijd tussen 18 en 60 jaar, waardoor je zeker niet het gevoel zal hebben dat je een ‘vreemde eend in de bijt’ bent. 

Heel af en toe hebben we bovendien een inschrijving van een gepensioneerd persoon, die enkele vakken (of het hele traject) komt volgen (via bijvoorbeeld een creditcontract).

Laat je leeftijd dus geen argument zijn om het niet te overwegen.

Q: Ik wil inschrijven.

A: Inschrijven doe je via de LUCA-arts website: Je kan je ook inschrijven op onze opencampusdagen.

Q: De inschrijvingen voor het huidig academiejaar zijn al afgerond, maar kan ik nog starten?

A: Nee, daarvoor zal je moeten wachten tot het nieuwe academiejaar.

Meer info over de werking van de campus en studeren aan Narafi vind je bij de info voor de reguliere student. Die info is namelijk ook van toepassing op werkstudenten, met dat verschil dat je niet op de campus moet zijn voor de theorievakken en dat je je traject gewoon spreidt over een langere periode.

Q: Wat met educatief verlof?

A: Als werkstudent heb je voor de opleiding Fotografie bij Narafi recht op opleidingsverlof. De vroegere regelingen betreffende betaald educatief verlof zijn sinds 1 september 2019 gewijzigd om over te stappen op de regeling van het Vlaams Opleidingsverlof. Voor info kan je terecht op https://www.vlaanderen.be/vlaams-opleidingsverlof-vov.

Om van het opleidingsverlof gebruik te maken, moeten er een aantal attesten worden afgeleverd: het attest regelmatige inschrijving bij de start van elk academiejaar, en twee attesten van nauwgezetheid aan het einde van het eerste en het tweede semester (na de examenperiodes).

Ter info :

–     ‘Theoretisch aantal cursusuren van het schooljaar’ doelt op het alle cursusuren voor de vakken die je in je ISP opneemt, incluis degene normaliter voorzien voor vakken die jij in afstandsonderwijs volgt.  

–     ‘Theoretisch aantal cursusuren van het schooljaar voor de cursist in kwestie (=Aantal contacturen waarvoor de betrokken cursist is ingeschreven)’ doelt op jouw effectieve contacturen, dus enkel degene die je niet in afstandsonderwijs volgt.

Aarzel niet ons te contacteren voor bijkomende vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.