Fotografie studeren als je al een job hebt.
Was het je grote droom om fotograaf te worden maar ben je met je studies en job toch een andere weg ingeslaan? Draai je al een aantal jaren mee in de arbeidsmarkt maar heb je ontdekt dat fotografie eigenlijk je grote passie is? Heb je misschien al een aantal jaren avondschool fotografie achter de rug maar wil je nog een versnelling hoger schakelen?
Het is nooit te laat om je dromen waar te maken!
Afstandsonderwijs
In ons studietraject wordt het klassieke contactonderwijs vervangen door een combinatie van afstandsonderwijs, digitaal onderwijs, zelfstudie en opdrachtgestuurd onderwijs.
Ons werktraject is specifiek bedoeld voor mensen die hun werk (halftijdse, deeltijdse of in sommmige gevallen een voltijdse job) willen combineren met een bacheloropleiding Fotografie.
Je komt daarbij enkel voor de ateliers naar de campus. Je volgt er dan samen met de studenten van de reguliere dagopleiding fotografie de praktijkateliers, of enkel met werkstudenten ’s avonds het avondtraject.
De theorievakken dien je zelfstandig thuis te verwerven. Alle beschikbare informatie wordt via de digitale leeromgeving Toledo doorgegeven en aangekondigd.
Voor elk opleidingsonderdeel is er een aparte handleiding voor werkstudenten. Daarin staat telkens aangegeven waar en onder welke vorm het bijhorende studiemateriaal wordt aangeboden en aan welke opdrachten je je als student moet verwachten. Daarnaast bevat de handleiding een planning voor het indienen van persoonlijk werk en een overzicht van de contactmogelijkheden met docenten.
De ateliers (het praktijkgedeelte)
Theorie verwerf je zelf, thuis. Maar voor de ateliers verwachten we je op school. Wanneer? Wel, dat hangt van je traject af. Je kan kiezen voor een dagtraject met 1 dag per week op school, of een avondtraject met 2 avonden per week op school.
Je ateliers kan je dus overdag als ’s avonds volgen, maar je dient een keuze te maken aan het begin van het academiejaar (of bij inschrijven).
Overdag:
Wens je de ateliers overdag te volgen, dan zal dat 1 volledige dag zijn per week.
Voor het academiejaar 2020-2021 is dat
- ofwel op maandag (van 9-12h30 en 13h30-17h00)
- ofwel op dinsdag (van 9-12h30 en 13h30-17h00)
Je kiest voor de start van het academiejaar welke dag voor jou past, zodat je het hele jaar ofwel enkel op maandag ofwel enkel op dinsdag komt.
’s Avonds
Wens je ’s avonds het atelier te volgen, dan zal je zowel op maandagavond (18h00-21h30) als op dinsdagavond (18h00-21h30) verwacht worden op de campus (academiejaar 2020-2021).
Studiepunten
Het gewicht van een programma druk je uit in studiepunten. 60 studiepunten komt neer op voltijds studeren. Studenten van het gewone traject, die op 3 jaar hun opleiding afwerken, nemen per jaar 60 studiepunten op. Ga er van uit dat dit voor werkstudenten quasi niet te combineren is met een voltijdse job. Zelfs studenten die 4/5de werken geven aan dat de werkdruk bij 60 studiepunten per jaar te zwaar is.
Daarom kan je kiezen voor het traject met jaarlijks 45 studiepunten (je doet dan 4 jaar over de opleiding in plaats van 3 jaar). Nog langer spreiden kan ook door bijvoorbeeld 30 studiepunten per jaar op te nemen.
Fotografie studeren via een flexibel werktraject, op maat van de student: 3 jaar, 4 jaar, 5 jaar of langer.
Om je diploma te halen van bachelor dien je over je hele studietraject 180 studiepunten te behalen. Reguliere studenten doen dat in 3 jaar (3 keer 60 studiepunten per jaar).
Voor werkstudenten is dat niet realistisch.
Naargelang jouw persoonlijke situatie kun je er voor kiezen om de opleiding te spreiden volgens jouw wensen. Zo raden we werkstudenten aan om te kiezen voor een programma dat lichter is dan het programma van een reguliere student, door de opleiding te spreiden over 4 jaar.
We hebben modeltrajecten uitgewerkt die je kan volgen of naar jouw wens aanpassen (door het over een nog langere periode te spreiden). Zo heb je een lichter (lees: realistisch) programma. Je neemt dan dus minder dan 60 studiepunten per jaar op.
Je vindt hier een modeltraject voor een spreiding op 4 jaar (45 studiepunten per jaar)
Werk je voltijds, dan is een periode van 5 jaar (ongeveer 36 studiepunten per jaar) of 6 jaar (30 studiepunten per jaar) misschien realistischer.
Wil je het toch op 3 jaar afwerken (wat vaak te ambitieus is), dan is dit jouw traject (60 studiepunten jaar). Maar nogmaals: dat is heel ambitieus een vaak onrealistisch. Spreek er daarom met ons over!
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor het studietraject voor werkstudenten via afstandsonderwijs moet je een attest of bewijsstuk kunnen voorleggen dat bevestigt dat je voor minstens 80 uren per maand (halftijds) tewerkgesteld bent of voor minstens 80 uren per maand een zelfstandige activiteit uitoefent.
Mensen in het onderwijs dienen minstens halftijds les te geven.
Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kun je uiteraard wel inschrijven voor het reguliere traject. Ben je bijvoorbeeld een schoolverlater (indien je er net een andere studie hebt opzitten) en wil je fotografie studeren, dan kan je je dus inschrijven voor het reguliere traject.
Neem gerust contact met ons op voor meer info. Lees zeker ook onze Q&A voor veelgestelde vragen.
Hallo, wat is de prijs per jaar om dit vak fotografie te studeren als werknemer in een bedrijf, en kan iedereen die er is geïnteresseerd zomaar deelnemen met zen basiskennis fotografie ook mensen zonder diploma in het onderwijs.
Kan er een inlooptest gedaan worden, waarbij je je kennis van fotografie kan presenteren. Met vriendelijke groeten.
LikeLike
Dag Tommy,
de hogeschool is gebonden aan de tarieven voor het hoger onderwijs. Je vindt er alles over op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/studiegelden#studiegeld. Iedereen die een diploma middelbaar onderwijs heeft kan instappen in de opleiding. Er is geen voorkennis voor nodig en geen ingangsproef. Mvg, Narafi.
LikeLike
Hallo, ik zou me willen inschrijven voor een diploma- of een creditcontract , enkel voor de theoretische vakken, daar ik niet aanwezig kan zijn voor de praktijk. Welke lessen kan ik nemen en wat is de tarief?
LikeLike
Beste Rika. Je kan alle vakken bekijken op http://onderwijsaanbod.luca-arts.be/opleidingen/n/SC_52579197.htm#fasen=1. Behalve Ateliers en Workshops zijn alle andere vakken theorievakken. Voor de studiegelden verwijzen we je naar https://www.luca-arts.be/studiegelden, onderaan de pagina. Er is een vast gedeelte en variabel gedeelte. Het variabel gedeelte is de prijs per studiepunt dat je opneemt. Wil je je inschrijven, dan kan dat via onze site https://www.luca-arts.be/inschrijven-bij-luca-2019-2020. Mvg, Narafi.
LikeLike
Dag Narafi
Wanneer vallen de examens?
Groeten Tuur
LikeLike
Beste Tuur, de examens vallen in januari en in juni. Mvg, Narafi.
LikeLike
Hallo Narafi, ik woon en werk in Nederland (Tholen, Zeeland) en wil mij persoonlijk inschrijven op de open dag 18/3 als werkstudent. Ik heb een eenmanszaak. Hoe kan ik dit aantonen? Is een inschrijving van de Kamer van Koophandel voldoende? Ook heb ik een (héél oud) HBO diploma. Heb ik dan een moderne en internationale versie daarvan nodig om aan jullie te laten zien als bewijs van voldoende vooropleiding? Hartelijk dank voor de antwoorden!
Groeten, Peter.
LikeLike
Peter, voor de toelatingsvoorwaarden kunnen we je verwijzen naar https://www.luca-arts.be/nl/fotografie-campus-brussel-narafi#toelatingsvoorwaarden_en_-examen Als er twijfel over zou bestaan, dan lost een gesprek met de trajectbegeleider doorgaans al deze problemen snel op.
LikeLike
is deze bachelor een academische of een professionele bachelor?
LikeLike
De opleiding is een professionele bachelor (zie https://www.luca-arts.be/nl/fotografie-campus-brussel-narafi). Je behaalt het diploma Bachelor in de audiovisuele technieken Fotografie (http://onderwijsaanbod.luca-arts.be/opleidingen/n/SC_51523033.htm). Na onze professionele bachelor kan je, mits een schakeljaar, een (academische) Master behalen (indien je dat zou willen).
LikeLike
Beste,
Ik werk fulltime in het weekend (op dit gegeven moment) dat is 2x12u (word gelijk gesteld aan 5x8u of een 38 uren week)
Moet ik nog steeds aanvraag doen op het statuut werkstudent of kan ik me gewoon inschrijven en het verspreiden over x-aantal jaren ?
LikeLike
Dag Nico, dat is geen probleem, je kan je als werkstudent inschrijven.
LikeLike
Hoeveel dagen studietijd thuis (nodig voor studeren en projectwerk?) raden jullie nog aan bij een traject van 45 SP per jaar, naast de vaste lesdag?
LikeLike
Dag Violet, dat is niet zo makkelijk te beantwoorden. Je hebt enerzijds het theoretisch gedeelte dat je moet verwerken en anderzijds het praktijkgedeelte. Voor dat laatste ga je al snel een dag per week nodig hebben om voor opdrachten te werken. Hoe meer je fotografeert, hoe meer feedback op je beelden je krijgt en hoe meer je vooruit gaat. Voor het theoretisch gedeelte hangt het er wat van af hoe snel je de leerstof verwerkt. De grote uitdaging voor werkstudenten is om bij te blijven met de theorie, omdat je die nodig hebt om de praktijk te kunnen doen. Tot slot: 1 studiepunt staat voor ongeveer 25h werklast (alles inbegrepen, dus ook studeren, examens, lessen zelf, ….). Hieruit kan je min of meer afleiden dat 25h * 45stptn = 1125h. Verdeel dat over ongeveer 38 weken en dan kom je op ongeveer 30h/week. Daarvan heb je ongeveer 20h les (theorie en praktijk) en dus ongeveer 10h/week fotografie. Let wel: deze berekening is niet tot op het uur correct, maar het geeft een indicatie.
LikeLike
Beste, deze vraag komt misschien te laat, maar Ik kom deze middag naar de open dag en ik kom met de auto. Waar kan ik parkeren? Ik vind er op internet geen informatie over. Alvast bedankt, Vriendelijke groeten, Karolien
LikeLike
Beste,
Op de infodag werd gezegd dat het niet nodig was om reeds een fototoestel aan te schaffen. Toch zou ik graag eentje aanschaffen om het jaar meteen met te starten. Ik vind het gemakkelijker om steeds eigen materiaal te hebben. Zijn er toestellen dat jullie aanraden?
LikeLike
Beste Jordy,
de meeste recent uitgebrachte modellen van de grote camerafabricanten (Sony, Nikon, Canon, Fuji) voldoen om je studie te kunnen afronden. Daarbij geven we een lichte voorkeur aan full-frame modellen (hoewel sommige systeemcamera’s APS-c sensoren hebben die ook prima zijn). Met 24Mpix heb je doorgaans ruimschoots voldoende resolutie. De camera moet volledig manueel instelbaar zijn met liefst verwisselbare objectieven en je camera moet de mogelijkheid bieden om een externe reportageflits aan te sturen (of een flitsschoen hebben). De camera heeft best ook een video-functie (minstens full HD, tegenwoordig kunnen de meeste camera’s in 4K filmen).
Als je toestel hierover beschikt zal je zonder problemen het gros van je opdrachten kunnen uitvoeren. Via onze uitleendienst kan je voor Canon en Nikon een heel gamma aan objectieven (zoals Tilt/shift objectieven) en flitsen gebruiken.
LikeLike
Beste,
Is het ook mogelijk om met een aangepast traject de opleiding in avondonderwijs te starten met één atelier per week ipv 2?
LikeLike
Beste Mathieu, dank voor je bericht. Dat is jammer genoeg niet mogelijk. Het Atelier I is 1 vak. Dat kan niet opgesplitst worden in deelvakken. Het zou ook practisch niet mogelijk zijn, omdat de inhoud over beide avonden doorloopt, er een reportageweek is die niet kan opgesplitst worden, etc …. Contacteer ons zeker voor bijkomende vragen. Mvg, Narafi Foto.
LikeLike
Ik heb reeds een diploma beroepsfotograaf behaald aan Elishout. Kan ik genieten van vrijstellingen voor de Bachelor opleiding? Dank voor bericht
LikeLike
Beste Guy, dank voor je bericht.
Studenten kunnen vrijstellingen aanvragen op basis van behaalde credits in het hoger onderwijs. Indien een student bijvoorbeeld een opleidingsonderdeel gevolgd heeft in een opleiding van hetzelfde niveau (professionele bachelor) of hoger niveau (master) waarvoor de vrijstelling aangevraagd wordt, dan kan – na onderzoek – eventueel een vrijstelling verleend worden voor dat opleidingsonderdeel. Is de credit echter behaald in een opleiding van een lager niveau (DKO, CVO, Syntra, middelbaar onderwijs, …) dan wordt er nooit een vrijstelling verleend.
Hartelijke groeten,
Narafi FOTO
LikeLike
Beste,
Ik heb enkele vragen omtrent het werktraject fotografie. Door mijn werk kan ik jammer genoeg niet aanwezig zijn op de infodag in juni. Is er nog een ander moment voor de start van het academiejaar waar er specifiek gehandeld wordt over de richting fotografie en het traject in afstandsonderwijs?
Ik las dat er in het eerste jaar twee avonden (of 1 dag) atelier per week is. Hoe zit dit in het tweede en derde jaar?
Welke werkvormen worden er voorzien voor werkstudenten? Worden lessen opgenomen, of wordt het materiaal voornamelijk online ter beschikking gesteld en verwerken de studenten dit zelf?
Hebben jullie een voorkeur voor Apple of Microsoft in het gebruik van programma’s?
Alvast hartelijk dank voor de respons!
Groetjes, Paulien
LikeLike
Dag Paulien, dank voor je reactie. Zou ik je daarover even mogen bellen aub? Je kan me bereiken via jurgen.doom@luca-arts.be Groeten, Jürgen.
LikeLike