Fotografie studeren als je al een job hebt.

Was het je grote droom om fotograaf te worden maar ben je met je studies en job toch een andere weg ingeslaan? Draai je al een aantal jaren mee in de arbeidsmarkt maar heb je ontdekt dat fotografie eigenlijk je grote passie is? Heb je misschien al een aantal jaren avondschool fotografie achter de rug maar wil je nog een versnelling hoger schakelen?

Het is nooit te laat om je dromen waar te maken!

Afstandsonderwijs

In ons studietraject wordt het klassieke contactonderwijs vervangen door een combinatie van afstandsonderwijs, digitaal onderwijs, zelfstudie en opdrachtgestuurd onderwijs. 

Ons werktraject is specifiek bedoeld voor mensen die hun werk (halftijdse, deeltijdse of in sommmige gevallen een voltijdse job) willen combineren met een bacheloropleiding Fotografie. 

Je komt daarbij enkel voor de ateliers naar de campus.  Je volgt er dan samen met de studenten van de reguliere dagopleiding fotografie de praktijkateliers, of enkel met werkstudenten ’s avonds het avondtraject.

De theorievakken dien je zelfstandig thuis te verwerven.  Alle beschikbare informatie wordt via de digitale leeromgeving Toledo doorgegeven en aangekondigd.

Voor elk opleidingsonderdeel is er een aparte handleiding voor werkstudenten. Daarin staat telkens aangegeven waar en onder welke vorm het bijhorende studiemateriaal wordt aangeboden en aan welke opdrachten je je als student moet verwachten. Daarnaast bevat de handleiding een planning voor het indienen van persoonlijk werk en een overzicht van de contactmogelijkheden met docenten.

De ateliers (het praktijkgedeelte)

Theorie verwerf je zelf, thuis. Maar voor de ateliers verwachten we je op school. Wanneer? Wel, dat hangt van je traject af. Je kan kiezen voor een dagtraject met 1 dag per week op school, of een avondtraject met 2 avonden per week op school.

Je ateliers kan je dus overdag als ’s avonds volgen, maar je dient een keuze te maken aan het begin van het academiejaar (of bij inschrijven).

Overdag:

Wens je de ateliers overdag te volgen, dan zal dat 1 volledige dag zijn per week.

Voor het academiejaar 2020-2021 is dat

 • ofwel op maandag (van 9-12h30 en 13h30-17h00)
 • ofwel op dinsdag (van 9-12h30 en 13h30-17h00)

Je kiest voor de start van het academiejaar welke dag voor jou past, zodat je het hele jaar ofwel enkel op maandag ofwel enkel op dinsdag komt.

’s Avonds

Wens je ’s avonds het atelier te volgen, dan zal je zowel op maandagavond (18h00-21h30) als op dinsdagavond (18h00-21h30) verwacht worden op de campus (academiejaar 2020-2021).

Studiepunten

Het gewicht van een programma druk je uit in studiepunten. 60 studiepunten komt neer op voltijds studeren. Studenten van het gewone traject, die op 3 jaar hun opleiding afwerken, nemen per jaar 60 studiepunten op. Ga er van uit dat dit voor werkstudenten quasi niet te combineren is met een voltijdse job.  Zelfs studenten die 4/5de werken geven aan dat de werkdruk bij 60 studiepunten per jaar te zwaar is. 

Daarom kan je kiezen voor het traject met jaarlijks 45 studiepunten (je doet dan 4 jaar over de opleiding in plaats van 3 jaar). Nog langer spreiden kan ook door bijvoorbeeld 30 studiepunten per jaar op te nemen.

Fotografie studeren via een flexibel werktraject, op maat van de student: 3 jaar, 4 jaar, 5 jaar of langer.

Om je diploma te halen van bachelor dien je over je hele studietraject 180 studiepunten te behalen. Reguliere studenten doen dat in 3 jaar (3 keer 60 studiepunten per jaar).

Voor werkstudenten is dat niet realistisch.

Naargelang jouw persoonlijke situatie kun je er voor kiezen om de opleiding te spreiden volgens jouw wensen. Zo raden we werkstudenten aan om te kiezen voor een programma dat lichter is dan het programma van een reguliere student, door de opleiding te spreiden over 4 jaar.

We hebben modeltrajecten uitgewerkt die je kan volgen of naar jouw wens aanpassen (door het over een nog langere periode te spreiden). Zo heb je een lichter (lees: realistisch) programma. Je neemt dan dus minder dan 60 studiepunten per jaar op.

Je vindt hier een modeltraject voor een spreiding op 4 jaar (45 studiepunten per jaar)

Werk je voltijds, dan is een periode van 5 jaar (ongeveer 36 studiepunten per jaar) of 6 jaar (30 studiepunten per jaar) misschien realistischer.

Wil je het toch op 3 jaar afwerken (wat vaak te ambitieus is), dan is dit jouw traject (60 studiepunten jaar). Maar nogmaals: dat is heel ambitieus een vaak onrealistisch. Spreek er daarom met ons over!

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het studietraject voor werkstudenten via afstandsonderwijs moet je een attest of bewijsstuk kunnen voorleggen dat bevestigt dat je voor minstens 80 uren per maand (halftijds) tewerkgesteld bent of voor minstens 80 uren per maand een zelfstandige activiteit uitoefent.

Mensen in het onderwijs dienen minstens halftijds les te geven.

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kun je uiteraard wel inschrijven voor het reguliere traject.  Ben je bijvoorbeeld een schoolverlater (indien je er net een andere studie hebt opzitten) en wil je fotografie studeren, dan kan je je dus inschrijven voor het reguliere traject.

Neem gerust contact met ons op voor meer info. Lees zeker ook onze Q&A voor veelgestelde vragen.

10 gedachten over “Het werktraject fotografie in afstandsonderwijs.

 1. Hallo, wat is de prijs per jaar om dit vak fotografie te studeren als werknemer in een bedrijf, en kan iedereen die er is geïnteresseerd zomaar deelnemen met zen basiskennis fotografie ook mensen zonder diploma in het onderwijs.
  Kan er een inlooptest gedaan worden, waarbij je je kennis van fotografie kan presenteren. Met vriendelijke groeten.

  Like

 2. Hallo, ik zou me willen inschrijven voor een diploma- of een creditcontract , enkel voor de theoretische vakken, daar ik niet aanwezig kan zijn voor de praktijk. Welke lessen kan ik nemen en wat is de tarief?

  Like

  1. Beste Rika. Je kan alle vakken bekijken op http://onderwijsaanbod.luca-arts.be/opleidingen/n/SC_52579197.htm#fasen=1. Behalve Ateliers en Workshops zijn alle andere vakken theorievakken. Voor de studiegelden verwijzen we je naar https://www.luca-arts.be/studiegelden, onderaan de pagina. Er is een vast gedeelte en variabel gedeelte. Het variabel gedeelte is de prijs per studiepunt dat je opneemt. Wil je je inschrijven, dan kan dat via onze site https://www.luca-arts.be/inschrijven-bij-luca-2019-2020. Mvg, Narafi.

   Like

 3. Hallo Narafi, ik woon en werk in Nederland (Tholen, Zeeland) en wil mij persoonlijk inschrijven op de open dag 18/3 als werkstudent. Ik heb een eenmanszaak. Hoe kan ik dit aantonen? Is een inschrijving van de Kamer van Koophandel voldoende? Ook heb ik een (héél oud) HBO diploma. Heb ik dan een moderne en internationale versie daarvan nodig om aan jullie te laten zien als bewijs van voldoende vooropleiding? Hartelijk dank voor de antwoorden!
  Groeten, Peter.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.