Er zijn veel jobmogelijkheden voor commerciële fotografen. Alleen moet je goed zijn in je vak. En dat kan je maar zijn dankzij een brede opleiding met een sterke technische en inhoudelijke basis.
De kracht van een diploma
Een diploma halen blijft hoedanook belangrijk in onze maatschappij. Lees ons standpunt daarin na op onze blog over de zin en onzin van een diploma.
Arbeidseconoom Stijn Baert licht hier toe dat een diploma, of het nu van burgerlijk ingenieur is of een diploma in de kunsten, nagenoeg dezelfde jobkansen biedt op de arbeidsmarkt.
We zijn ons daar van bewust. Het is de reden waarom je in de professionele bacheloropleiding Fotografie van campus NARAFI geavanceerd fotomateriaal perfect leert beheersen.
Voorts hechten we belang aan het ontwikkelen van een sterk gevoel voor beeldtaal en ontplooien van je eigen stijl. Daarbij gaan techniek, originaliteit en inzicht in het fotografische beeld hand in hand. Om het te maken als fotograaf moet je je immers kunnen onderscheiden door een persoonlijke stijl en een creatieve aanpak. Maar zelfs indien je in loondienst wil werken, en zo zijn er veel mogelijkheden, dan biedt een bachelor diploma veel mogelijkheden.
Waar kan je zo allemaal terechtkomen als beeldenmaker?
Ter illustratie, enkele domeinen waarin je kan terechtkomen als hedendaags beeldenmaker.
Als freelance fotograaf:
Documentaire fotografie. Industriële bedrijfsreportages. Food en lifestylefotografie. Reisreportages. Portret- en modefotografie. Architectuurfotografie of studio/stilleven. Reclamefotografie. Journalistieke fotografie of reportagefotografie. Vrij werk. Artistieke fotografie
Werk je liever in loondienst:
Bij persagentschappen, picture desks of beeldbanken? Als eindverantwoordelijke “picture editor” van magazines of tijdschriften? Bij reclame- en marketing bureau’s?
En wat dacht je van een job als communicatiemedewerker in een groot bedrijf, waar je de visuele communicatie verzorgt? Of als beeldretoucheur? Een carrière in de film- of TV wereld? Het uittekenen en uitwerken van multimediaproducties? Wat van web-designer?
Misschien wil je uiteindelijk gaan les geven en dat combineren met freelancen of autonoom werk als artistieke creatieveling?
Het is maar een greep uit de mogelijkheden wanneer je een opleiding Professionele Bachelor AVT Fotografie aan de LUCA School of Arts, campus Narafi, doorlopen hebt.
De kwaliteit van onze opleiding – en de slaagkansen in de professionele wereld – kan je enkel meten aan de sterkte van onze alumni en het succes dat ze hebben in het werkveld.
Benieuwd?
Zoek gewoon even de website op van enkele van onderstaande fotografen, die allen aan Narafi FOTO afstudeerden en die nu in diverse sectoren terechtgekomen zijn.
Alumni
Greta Buysse: Portret, naakt en artistieke autonome projecten
Harry Gruyaert (Magnum Fotograaf): Reportage
Jan Locus: Documentair
Tim Luyten: Publicitair/Advertising/Commercieel
Stephen Mattues: Mode
Douglas Moors: Publicitair/Advertsing/Commercieel
Nyklyn: Setfotografie
Toon Grobet: Architectuur
Joachim Deveedeleer: Vertegenwoordiger Canon België.
Karel Deweerdt: Picture editor De Standaard.
Maarten Goossens: Vertegenwoordiger Nikon België, NPS
Wim Robberecht: luchtfotografie
Jan Crab: Documentair
Jacques Sonck: Portret
Dieter Telemans: Reportage
Luk Thys: Food
Lisa Van Damme: Reportage (De Standaard), MentorMentor
Bart Van Leuven: Corporate, Portret.
Bob van Mol: Reportage (De Morgen), Portret
Stephan Verheye – Black Box Studio: Food, Publicitair, Fine Art
Sebastian Vervenne: Luchtfotografie and video
Klaas De Buysser: Publicitair/Advertising/Portret
Elien Jansen: Fashion, Profoto Ambassador
Jan Vandevyver: Fashion
Eva De Gols: Mode, Lifestyle
Ellen Goegebuer: Mode, portret
Iris Claeys: Foto redacteur weekendbijlage: reizen, wonen, consument – De Persgroep
Lisa Bilterijst: Reportage, Pers, Sociale fotografie
Sieg Minten
Karel Duerinckx: Reportage, Pers
Tinneke De Vos: Corporate
Trien Byttebier: Sociaal, Architectuur
Delphine Otte: Portret, Huwelijk
Sam Gilbert: Architectuur, Reportage
Liesbet Grupping: Autonoom werk